30 november 2021

Geen tuin? Geen probleem, ook je balkon kun je gezellig maken

Hoewel de zomer op zijn einde komt en er steeds minder zonnige dagen op het weerbericht staan is het nooit verkeerd om eens na te denken over de inrichting van jouw tuin of balkon. Na een wat sombere zomer zijn we eigenlijk nog helemaal niet toe aan het herfstachtige weer, daarom is het wel fijn om alvast weg te dromen aan die gedachten van de eerste zonnestralen volgend jaar. Dus pak je grote mok thee erbij, kruip onder dat dekentje op de bank en neem deze tips om jouw balkon straks weer helemaal klaar te maken voor de lente in je op.

 

De eerste stap

Het begin is vaak niet het leukste klusje. Zo ook bij je balkon, je begint namelijk met de grote schoonmaak. Je gaat straks in de herfst en winter waarschijnlijk weinig tijd besteden aan je balkon, want wat heb je er nu eigenlijk te zoeken de komende maanden. Zorg dat je de tuinset balkon even naar binnen haalt zodat het balkon helemaal leeg is. Maak het dan vervolgens van boven naar beneden goed schoon. Haal spinnenwebben en stofjes weg, schraap het mos van de wand en poets de vloer grondig. Haal een doekje over de spullen die weer terug je balkon op gaan en je bent klaar voor de leuke taken.

 

Sfeer aanbrengen

Nu je balkon weer lekker schoon is kun je beginnen aan de inrichting. Als eerst kun je ervoor kiezen om de vloer te vervangen. Kies bijvoorbeeld voor een houten vlonder in plaats van tegels. Dit geeft je balkon gelijk een veel warmere en gezellige uitstraling. Plekken waar je niet goed bij kunt of waar je niet goed uitkomt met de vlonder kun je opvullen met wat kiezelstenen. Witte steentjes staan erg goed bij een houten vlonder. Vervolgens is het tijd om wat meubels neer te zetten, zoals een kleine tuintafel aluminium. Aluminium is goed bestand tegen weersinvloeden, wel zo fijn met dat wisselvallige weer in ons land. Heb je een wat groter balkon, dan zou je zelfs voor een hele tuinset balkon kunnen gaan. Anders zijn opklapbare en opvouwbare meubels ideaal voor op wat kleinere balkons. Ook een must have is een verticale tuin. Hang een aantal plantenpotjes aan de wand of laat hier een klimop groeien. Zo kun je toch van wat groen genieten zonder dat het ruimte in beslag neemt. Tot slot maakt verlichting het plaatje helemaal compleet. Zet een kleine tafellamp op vloerlamp neer of hang een lichtsnoer op voor een ultiem gezellige sfeer. Met wat theelichten of kaarsen, gekleurde kussentjes en dekentjes maak je die gezellige sfeer ook nog eens romantisch. Wedden dat het balkon hiermee de nieuwe woonkamer wordt volgende zomer?