30 november 2021

Waarom is de legpuzzel zo populair?

In tijden van corona steeg de populariteit van de legpuzzel enorm. Niet zo gek, mensen zaten thuis, hadden niets te doen en zochten een goede vorm van vermaak; de legpuzzel is dan een logische oplossing. Niet alleen voor kinderen is de legpuzzel leuk, er verschijnen genoeg zoekresultaten wanneer je zoekt op ‘legpuzzel volwassenen’. Maar hoe weet je nou of deze hobby ook bij jou past?

Is een legpuzzel iets voor jou?

Misschien denk je wel dat een legpuzzel niets voor jou is. Houd je niet van stilzitten of heb je weinig oog voor detail. Toch kan een legpuzzel voor iedereen een leuke bezigheid zijn. Het maken van een legpuzzel helpt je brein actief te houden, het helpt tegen stress en je kunt het goed samen doen met je partner, kinderen of vrienden. 

Het beste moment om te puzzelen

Ren je nou nog niet meteen naar de winkel om een 1000 stukjes puzzel te kopen, maar heb je nog iets meer overtuiging nodig? Dat kan. Stel je eens voor dat je op een regenachtige dag thuis zit. Het regent echt te hard om ook maar een rondje te lopen, dus naar buiten gaan is geen optie. Je hebt echter al de hele dag achter je spelcomputer, laptop of telefoon gezeten, dus dat zie je ook niet meer zo zitten. Toch wil je graag iets doen wat je helpt tegen de stress van je werk en wat je brein bezighoudt, zodat je even lekker aan niets kunt denken. Zie je het voor je? Dat is nou bij uitstek het perfecte moment om je legpuzzel uit de kast te trekken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alleen maar kunt puzzelen bij slecht weer. Ook als de zon schijnt is puzzelen ontzettend leuk en ontspannend. Probeer het eens!

Puzzels van alle niveaus

Inmiddels overweeg je misschien wel zelf een puzzel aan te schaffen. Maar waar begin je? Als je van jezelf weet dat je niet zo’n geweldig oog voor detail hebt, kun je beginnen bij een eenvoudigere puzzel. Vaak betekent dat een met wat minder stukjes. Een puzzel van 500 stukjes is een goed begin. Ook is een puzzel waar veel op staat afgebeeld makkelijker dan een puzzel met een hoop lege vlakken. Een enorme aanrader voor leuke puzzels zijn de kunstenaar Jan van Haasteren puzzels. Dat zijn legpuzzels die vol zitten met grappige en surrealistische scenario’s. Juist door de drukte van de puzzels is het makkelijker de juiste stukjes bij elkaar te zoeken. Ideaal om mee te beginnen dus.

Terwijl je ervaring opdoet kun je het steeds een stapje moeilijker maken voor jezelf. Zo kun je overstappen naar een puzzel van 1000 of 1500 stukjes. Daarbij kun je kiezen voor puzzels waarop minder is afgebeeld. Het bij elkaar zoeken van stukjes met allemaal dezelfde kleur is een enorme uitdaging. Maar als het je lukt is dat des te leuker. Op welk niveau je ook zit, er zijn puzzels voor iedereen en in alle soorten en maten. Er zit er vast ook wel een voor jou tussen.